La cultura segueix en estat crític

El sector cultural es troba en estat crític. Altra vegada, en una aturada forçosa d’ençà que es va emetre la darrera normativa per fer front al segon brot de la COVID-19. Després del fort cop que va suposar la quarantena i de tots els esforços per reinventar-se, per adaptar els espais a les mesures sanitàries i fer-los segurs, mig any després s’han vist obligats a tancar portes de nou. I això no només significa el tancament d’espais, sinó que es tradueix en el fet que totes les persones que hi treballen es troben en una situació encara més crítica i inestable.

Confiem en la reobertura gradual dels espais, però no perdem de vista que molts d’aquests, i per tant moltes de les treballadores de la cultura, no han pogut fer front al cop i sostenir aquest estat de precarització continuada que ja venen arrossegant des de març.

Des de l’Ateneu donem suport a tot el teixit cultural, ja que creiem que la cultura és transformadora i més necessària que mai en l’època que estem vivint, on cada espai on podem fer comunitat és una petita victòria i una oportunitat per seguir creixent. La cultura ens fa reflexionar, cuidar-nos, polititzar-nos… ens fa sentir (i estar) connectades.

Nosaltres, com a equipament cultural, no volem reprendre l’activitat cultural sense abans assenyalar com la resta de companyes del sector, que viuen de i per això, es veuen afectades per aquesta aturada i la intermitència dels darrers mesos. Alhora, com Ateneu, una de les nostres prioritats és reforçar el teixit comunitari i veïnal, a través d’accions que permetin apropar-nos entre nosaltres i continuar teixint xarxa al barri.

En aquest sentit, l’activitat cultural té un paper de reforçament del teixit social i comunitari molt important, i per tant ha de ser una prioritat en la nostra agenda en tot moment. A més, una part de la resposta social i comunitària ha de passar per continuar donant suport i visibilitat a les treballadores del sector, tant pel moment de crisi que travessen com perquè és de mà d’elles que podem tenir a l’abast continguts culturals i artístics. I així, ens han permès a totes camins i espais per sentir-nos connectades, fer comunitat, nodrir-nos i reflexionar, per acompanyar-nos i resistir. Posant de manifest que la cultura és un bé essencial, que és segura i és treball.

Durant el confinament vam engegar la nostra campanya #culturaenquarantena per tal de donar visibilitat, suport i difusió al sector. Quan les mesures ho van permetre, vam voler ser altaveu de les propostes locals que es començaven a realitzar presencialment, era hora d’omplir a vessar totes les sales, teatres i espais. I avui, des de l’Ateneu volem fer palès el nostre suport a les treballadores del sector amb accions concretes, donant prioritat a reprogramar activitats suspeses, acollint noves propostes i donant veu i espai a les companyes.

La cultura és prioritària, i per fer front a la situació de crisi que travessa apel·lem a la corresponsabilitat ciutadana i demanem que les institucions prenguin mesures reals per reforçar i recolzar al sector, perquè la cultura segueix en quarantena. Ara és el moment que tota la comunitat doni suport a les treballadores de la cultura, que ampliem les nostres xarxes i estenguem les cures i el suport per acollir a aquest sector que s’ofega. Veïna, ara més que mai, difon cultura, comparteix cultura, parla de cultura. Regala cultura, consumeix-la, recomana-la. Deixa’t emocionar per la cultura i que et faci volar. Commou-te, sent, somia, qüestiona’t i reflexiona. Que la cultura t’interpel·li, que la cultura et toqui, que et transformi.

“La cultura és l’opció política més revolucionaria a llarg termini”, Montserrat Roig

#culturaenquarantena #culturaessencial #culturasegura #culturaéstreball #femateneu #fembarri