Projecte Ateneu

L’Ateneu El Poblet és un equipament cultural i social que s’ha aconseguit com a resposta de les múltiples necessitats que té el barri i que els darrers anys s’han reivindicat, tant a través de les diferents entitats com de les veïnes del barri de la Sagrada Família.

El projecte neix l’any 2015 arrel de les reivindicacions veïnals a favor de recuperar el Niza, que reivindicaven recuperar l’espai que ocupava el cinema Niza pel barri com a espai sociocultural. Tot i la lluita veïnal, no es va poder aconseguir degut a la pressió especulativa però a canvi es va acordar aquest Ateneu com a espai veïnal.
Per tant, el projecte neix de la lluita veïnal i està compromès amb una sèrie de valors i principis en la línia en la qual continuarem treballant: la participació col·lectiva i activa, la pluralitat, la cooperació i el diàleg, la transparència i la sostenibilitat, entre molts d’altres.

L’equipament està destinat a ser un espai de referència al barri en l’àmbit cultural i social, alhora que ha d’esdevenir una eina per generar activitats i propostes cap a les persones i entitats del barri. A més a més, ha de ser el motor per fomentar i desenvolupar un teixit social, cultural i de lleure més ric promovent l’empoderament i la participació activa. L’ateneu és un espai gestionat des de les veïnes i entitats del barri a través d’un model de gestió comunitària.

L’Ateneu ocupa l’espai que va ocupar una antiga fàbrica tèxtil durant dècades. Ara, són 1.400 metres quadrats destinats a donar resposta a les necessitats de les entitats del barri i les veïnes: bucs d’assaig, un auditori, sales polivalents, espai expositiu, diverses zones socials i un bar.