El sector cultural es troba en estat crític. Altra vegada, en una aturada forçosa d’ençà que es va emetre la darrera normativa per fer front al segon brot de la COVID-19. Després del fort cop que va suposar la quarantena i de tots els esforços per reinventar-se, per adaptar els espais a les mesures sanitàries i fer-los segurs, mig any després s’han vist obligats a tancar portes de nou. I això no només significa el tancament d’espais, sinó que es tradueix en el fet que totes les persones que hi treballen es troben en una situació encara més crítica i inestable.
Confiem en la reobertura gradual dels espais, però no perdem de vista que molts d’aquests, i per tant moltes de les treballadores de la cultura, no han pogut fer front al cop i sostenir aquest estat de precarització continuada que ja venen arrossegant des de març.
Des de l’Ateneu donem suport a tot el teixit cultural, ja que creiem que la cultura és transformadora i més necessària que mai en l’època que estem vivint, on cada espai on podem fer comunitat és una petita victòria i una oportunitat per seguir creixent. La cultura ens fa reflexionar, cuidar-nos, polititzar-nos… ens fa sentir (i estar) connectades.
Nosaltres, com a equipament cultural, no volem reprendre l’activitat cultural sense abans assenyalar com la resta de companyes del sector, que viuen de i per això, es veuen afectades per aquesta aturada i la intermitència dels darrers mesos. Alhora, com Ateneu, una de les nostres prioritats és reforçar el teixit comunitari i veïnal, a través d’accions que permetin apropar-nos entre nosaltres i continuar teixint xarxa al barri.
En aquest sentit, l’activitat cultural té un paper de reforçament del teixit social i comunitari molt important, i per tant ha de ser una prioritat en la nostra agenda en tot moment. A més, una part de la resposta social i comunitària ha de passar per continuar donant suport i visibilitat a les treballadores del sector, tant pel moment de crisi que travessen com perquè és de mà d’elles que podem tenir a l’abast continguts culturals i artístics. I així, ens han permès a totes camins i espais per sentir-nos connectades, fer comunitat, nodrir-nos i reflexionar, per acompanyar-nos i resistir. Posant de manifest que la cultura és un bé essencial, que és segura i és treball.
Durant el confinament vam engegar la nostra campanya #culturaenquarantena per tal de donar visibilitat, suport i difusió al sector. Quan les mesures ho van permetre, vam voler ser altaveu de les propostes locals que es començaven a realitzar presencialment, era hora d’omplir a vessar totes les sales, teatres i espais. I avui, des de l’Ateneu volem fer palès el nostre suport a les treballadores del sector amb accions concretes, donant prioritat a reprogramar activitats suspeses, acollint noves propostes i donant veu i espai a les companyes.
La cultura és prioritària, i per fer front a la situació de crisi que travessa apel·lem a la corresponsabilitat ciutadana i demanem que les institucions prenguin mesures reals per reforçar i recolzar al sector, perquè la cultura segueix en quarantena. Ara és el moment que tota la comunitat doni suport a les treballadores de la cultura, que ampliem les nostres xarxes i estenguem les cures i el suport per acollir a aquest sector que s’ofega. Veïna, ara més que mai, difon cultura, comparteix cultura, parla de cultura. Regala cultura, consumeix-la, recomana-la. Deixa’t emocionar per la cultura i que et faci volar. Commou-te, sent, somia, qüestiona’t i reflexiona. Que la cultura t’interpel·li, que la cultura et toqui, que et transformi.
“La cultura és l’opció política més revolucionaria a llarg termini”, Montserrat Roig